With "Instant Campus 2.0" in Milan we wanted to explore a new students residence typologies able to express the topic of modern and sustainable mobility with a flexible and reconfigurable structure. Our approach was to crate an adaptable wooden frame able to incorporate prefabricated room modules (movable and interchangeable) in order to react to the future needs of the campus. 
STEP 01
Defining the intervention area: The plot is divided into tow distinct zone; Green outdoor spaces (light yellow) and building spaces (dark yellow).
STEP 02
A "Standard" configuration of the plot where the 100% of the construction goes on the front and a traditional, enclosed courtyard is created behind.
STEP 03
By distributing the functional spaces of the build on both areas we are able to merge indoor and outdoor spaces and create a continuous line between landscape and building. 
STEP 04
Solar analysis on the South/West facades helped to maximise natural shading during summer days and maximise sun radiation during winter months.
STEP 05
The louvers on the facade protects the Canyon-shaped exterior  and allows to control sun and shading during the day and during different seasons reducing the consumption of energy for lighting, heating and cooling  

PHASE 01

The vertical timber elements supporting the overall structures are positioned. 

PHASE 02 

The track beams that will support the first and second layers of modular rooms are anchored to the vertical supports.

PHASE 03
Now It is possible to insert the "instant modules" entirely prefabricated in the factory.

 PHASE 04

The frame structure supports the sunscreen blades positioned and distributed in order to optimise sun exposure and shading of the rooms. The 2nd floor shared spaces, such as corridors, are covered in PV panels.

Ground Floor
1st Floor
2nd Floor
Back to Top